joi, 11 aprilie 2013

JUDEȚUL ALBA


 Județul Alba este pe calea de a deveni un mediu de afaceri important la nivel național. 

 Conform Comisiei Naționale de Prognoză, Alba se află pe locul 21 în România în ceea ce privește valoarea economică a județului. Astfel, Alba are o economie estimativă de 9,46 miliarde de lei. Deși situată la mijlocul clasamentului național, comparativ cu celelalte județe din Transilvania, Alba este printre ultimele.
 Economia județului este axată în special pe sectorul serviciilor și al industriei, cu precădere cel al industriei ușoare. Prelucrarea lemnului, industria alimentară și fabricarea produselor chimice reprezintă principalele sectoare producătoare ale industriei. Alte domenii de producție sunt fabricarea de mașini, utilaje și echipamente, fabricare de produse din minerale nematelifere, fabricarea articolelor de marochinărie. 
 Conform Direcției Regionale de Statistică Alba, importul și exportul au generat solduri pozitive în economia locală. Importurile se axează pe mașini și utilaje agricole, lemn și articole din lemn, produse ale industriei chimice, animale vii și produse de origine animală. 
 Exporturile, înregistrând o creștere în ultimii doi ani, se axează pe lemn și articole din lemn, încălțăminte, mașini, utilaje și echipamente electrice, textile și articole din textile, articole din piatră, ipsos și ceramică.   Creșterea comerțului exterior a fost stimulată de investițiile străine din industrii precum cea de prelucrare a lemnului și cea de mașini și utilaje. 
 Potrivit Agenției Naționale de Ocupare a Forței de muncă Alba, rata șomajului în luna martie a anului curent a fost de 9,72%, în scădere ușoară față de lunile precedente. Cu acest procentaj, Alba se situează pe locul 5 în topul județelor cu cel mai mare număr de șomeri la nivel national. 
 Strategia autorităților locale de a revitaliza mediul de afaceri este de a atrage mari investitori . Societățile private Holzindustrie Schweighofer SRL, Elit SRL și Uzina Mecanică Cugir sunt cei mai mari angajatori în județul Alba. Pe locul trei în topul angajatorilor se află o instituție de stat, Spitalul Județean Alba.
  În ultimul an au început să apară investitori mari care vor activa piața forței de muncă prin crearea oprtunităților de angajare. Achiziționarea Cupru Min de către BayFront Capital Partners prin programul de privatizări al Guvernului României este un exemplu în acest sens. Prețul achiziției a fost de peste 200 de milioane de euro, de 3,5 ori mai mult față de prețul de pornire al licitației. 
 Compania belgiană VCST este un alt mare investitor care a achiziționat în februarie 2012 un teren în Zona de Dezvoltare Economică a județului Alba. VCST va investi 25 de milioane numai în utilaje și va crea aproximativ 200 de locuri de muncă. Este una din cele mai mari investiții făcute în ultimii 20 de ani în județ.
 Prima investiție majoră în județul Alba a fost făcută în 2011 când s-a înființat cea mai mare firmă de ingrediente alimentare din România, Supremia. Compania se situează și printre cele mai importante în Europa de Sud-Est. Aceasta are un capital integral românesc și a necesitat o investiție de aproximativ nouă milioane de euro.
 În paralel, autoritățile locale au creat și proiecte de încurajare a întreprinderilor mici și mijlocii. Un astfel de proiect, realizat de Consiliul Județean Alba este: Incluziune socială și pe piața muncii prin întreprinderi sociale. Prin acesta, mai mulți potențiali antreprenori au benficiat de consultare și sprijin în realizarea de planuri de afaceri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu